петък, 4 март 2011 г.

Семейство и любов - за и против брака

Прекрасно е да знаем, че  семейство не означава само мъж, жена и деца. Мъжът и жената, сега родители, имат майка и баща, които са станали баба и дядо. От този простичък факт ставя ясно, че живота нито е започнал, нито ще спре с нас. 

Когато двама души създадат смейство се събират и родовете им. След това започва ежедневието и летежът на влюбените започва да изисква много повече усилия. Изправени пред идеята да жертват личното си удобство за любимия/ата, децата и роднините съжителството е подложено на множество изпитания. 

Защо необходимостта от брака е поставяна под въпрос през епохата в която живеем? С индустриалната революция, напредъкът на технологиите и преместването ни в градовете животът ни стана все по-отчужден. 

В едно село или малик град всички се познават. Познават и роднините ни и историята на рода ни. В града всички са анонимни. Не познаваме дори съседите по етаж. Можем да спорим много да ли това е за добро или за зло, но от гледна точка на нашите семейни отношения със сигурност живота в мега градовете не е от голяма полза.

Не става въпрос, че е нуждно да се върнем на село, а че е редно да оценим какво сме спечелили и какво загубили за да знаем на къде да насочим живота си за да не се отчуждим съвсем. 

Какво става със едно младо семейство когато първото дете се роди? За една млада двойка това запознанство с началото на човешкият живот е трудно изпитание. Безпомощното бебе не разбира какво става с него и интуицията и търпението на родителите е подложена на тежък тест. Те са тези които трябва да разберат какво да правят с малкото създание, което сърцераздирателно плаче с надежда някой да му помогне. Дали ще е гладно? Дали има колики? Дали има температура? Възможностите са много, а родителите трябва да проверяват многократно за какво става въпрос ден и нощ. 

Ако таткото работи, върнал се уморен, той се надява на почивка за да се подготви за следващият работен ден. Майката, изтощена, се надява на помощ и често не осъзнава умората на съпруга. В тази взривоопасна ситуация  любовта им ще бъде подложена на изпитание. Готова ли е майката да оцени нуждатна на съпруга и осъзнава ли бащата колко труден е бил денят за майката?Тя е тази, която 9 месеца е носила детето, изтощена споделяйки храната, въздуха и водата с разтящия в утробата и бебо. Тя и в момента споделя храхата с малкият човек чрез кърмата приготвена в гръдта и. 

Кой от двамата е по уморен е трудно да се каже. Това което е сигурно е, че и денят е изтощил и двама им. 

Преди 100 години младите съседки, роднините и децата биха жужали като пчели около младото семейство изпълнени с любопиство и вълнение, опитвайки се да помогнат с каквото могат. Днес майката е сама в апартамента. Чете книги, търси в интернет и осъзнава че колкото повече чете толкова по объркана става, защото много от прекрасните съвети си противоречат. Възрастните хора израстнали в време без лекари и достъпна медицина предлагат разнообрани варианти за самолечение, някои от които днес се приемат а други отхвърлят, а това което е било вярно преди 30 години днес се отрича...

Пиша всичко това защото младите семейтва днес са изправени пред изключително тежки изпитания при вземане на решения. Това подлага отношенията им на огромен стрес защото и сам човек трудно би решил какво да прави в такава ситуация, а ако двама трябва да постигнат съгласие задачата става почти невъзможна. 

Днес много се говори за и против брака. Да ли това е най-важният въпрос? Не е ли редно в това динамично информационно време да погледнем нуждите на семействата и помислим какво можем да направим за да може съвременния човек да се ползва максимално от достиженията на епохата в която живеем?



Автор: ttineff



© Р.О.С.А.

За контакт:

center.rosa@gmail.com
skype: center.rosa
тел:  056/ 991 504
GSM: 0898/ 452 334

караоке, песни, курсове по английски, игри, igri, танци, забава, лекции, семейство, бургас, родители, риби, за деца,  гледане на деца – занималня

Няма коментари:

Публикуване на коментар